Vertígens o marejos? Com diferenciar-los
Vertigen: Sensació subjectiva de moviment, sensació de que l’habitació gira o nosaltres mateixos, o de caure al buit sense que això es produeixi realment. Normalment va acompanyat de nàusees.
Mareig: Sensació de pèrdua d’equilibri, de cap buit o en un núvol.
Causes que els poden provocar
El vertigen es relaciona quasi sempre amb una alteració del sistema vestibular, que es troba dins de l’oïda intern i coordina el manteniment de l’equilibri i la nostra postura.
El poden provocar diferents patologies com: infeccions víriques o bacterianes que afectin a l’oïda intern, síndrome de Menière (degut a acumulació de líquid ja existent a l’oïda, degut a excessiva producció o a una insuficient eliminació), vertigen postural benigne (degut a la malposició d’unes cèl·lules de l’oïda intern anomenades otòlits), trastorns neurològics, certs medicaments..
El mareig en canvi, es presenta normalment quan al cervell no li arriba suficient aportació sanguínia. Això ho pot provocar una disminució ràpida de la pressió arterial, la deshidratació (a causa de vòmits, diarrea, febre..), aixecar-se massa ràpid després de estar estirat una estona, una disfunció de la columna cervical (sol acompanyar-se de limitació a la mobilitat, cefalees, dolor a la palpació o a la mobilitat..), patir una hipoglucèmia..
També hi ha trastorns més greus que poden provocar marejos, com serien els problemes cardíacs o patir un accident cerebrovascular, entre altres.
Tractament
Dependrà sempre de l’origen del vertigen o mareig. Per exemple en el cas de la malaltia de Menière, es realitza un tractament amb fàrmacs (diürètics, beta histamina..) amb l’objectiu de disminuir el líquid acumulat. Si això no resulta efectiu es realitza un tractament amb gentamicina intratimpànica, un antibiòtic que s’injecta al oïda intern, a través del timpà.
En el cas del vertigen paroxístic es realitza una maniobra de Epley, es basa en la recol·locació dels otòlits, per posicionar-los correctament un altre cop.
Si fos un mareig cervicogènic, seria útil realitzar tractament de fisioteràpia o osteopatia per normalitzar el to de la columna cervical i realitzar els ajustos oportuns per millorar el flux sanguini i els estímuls nerviosos.
VINE I CUIDA’T