Potser us animeu a fer Stand Up Paddle aquest estiu?
Stand Up Paddle, més conegut com a SUP, és l’esport de moda a les platges. És una modalitat aquàtica que consisteix a navegar dret sobre una taula de surf (3-5 metres de llargada) amb l’impuls d’un únic rem. A diferència de molts esports aquàtics, el SUP no necessita ni vent ni onades. El SUP no és quelcom que s’hagi inventat fa poc, ja fa segles que s’utilitzava com a mitjà de transport entre illes i com a forma d’oci a la Polinèsia. És un esport assequible a tots i molt gratificant ja que és fàcil i es pot aprendre força ràpid. A més, s’està en ple contacte amb el mar i s’activa gran part de la musculatura del cos. Però requereix tècnica, una correcte posició corporal i una certa força – resistència degut al seu component aeròbic. Com que és una activitat de baix impacte, divertida i tonificant, el SUP pot considerar-se un esport per a totes les edats.
- Musculatura implicada en el SUP – Stand Up Paddle:
S’ha demostrat que el SUP (nivell avançat) té gairebé la mateixa exigència física i idèntics nivells de control postural que el surf. Un estudi va avaluar l’activitat de 16 músculs (bilaterals) mitjantçant EMG durant una sessió de SUP, tant estàtics com dinàmics. Argumenta que la musculatura que més es treballa és deltoides, pectoral, quàdriceps, dorsal ample i faixa abdominal.
El SUP requereix una activació contínua de la musculatura del CORE (faixa abdominal) per aconseguir la màxima estabilitat possible, mentre que els músculs principals del cos (braços, esquena, cames, turmells i peus) treballen per evitar desequilibris i mantenir la bipedestació contínua i mantenir el control postural en tot moment. El treball de propiocepció és continuat.
VINE I CUIDA’T
Hola , soy fisioterapeuta y profesor, me encantaría tener acceso al artículo antes citado que habla de los ultilizados músculos en el SUP a través de electromiografía .
Gracias