Espatlla dolorosa

 El diagnòstic comunament conegut com espatlla dolorosa o omàlgia pot ser degut a diferents patologies, algunes situades just a l’espatlla o a la musculatura relacionada, però a vegades el problema està més lluny i no en sabem veure la relació.

cuida't fisioterapia

Dintre de les possibles causes del dolor a l’espatlla podem trobar, entre d’altres:

  • Tendinitis

 – Inflamació d’algun dels tendons que formen part del manegot dels rotadors (supraespinós, infraespinós, subescapular i rodó menor).

– Inflamació de la porció llarga del bíceps braquial. El seu tendó passa per la corredera bicipital, localitzada a la cara anterior de l’espatlla

  • Ruptures tendinoses

Es produeix una ruptura (parcial o total) d’algun dels tendons del manegot de rotadors. Pot ser degut a una tendinitis crònica que evoluciona a la ruptura degut a que el tendó està molt danyat, o degut a algun traumatisme/accident.

  • Artrosis

És una malaltia degenerativa en la que el cartílag es va perdent i la congruència de les cares articulars que formen l’articulació es veu afectada, produint-se osteòfits (creixement excessiu de teixit ossi).

  • Capsulitis retràctil

Procés dolorós que provoca restricció gradual de moviment de l’espatlla. Es produeix una inflamació de la cara interna de la càpsula articular que acaba en una esclerosis dels teixits. Normalment apareix després d’una immobilització perllongada o per un traumatisme.

  • Dolor referit per punts gallet actius

Músculs com infraespinós, deltoides, escalens, supraespinós,  pectoral major, pectoral menor, bíceps braquial o coracobraquial, poden donar un dolor en la zona de l’espatlla i braç; i el problema no està pròpiament a l’espatlla si no en una altra zona.

Els seus símptomes moltes vegades es confonen amb problemes del manegot dels rotadors.

La hernia a nivell cervical pot provocar dolor agut en el coll i interescapular, dolor que irradia cap a l’espatlla, braç, ma i/o dits, i formigueig a tota la extremitat superior.

  • Dolor referit visceral

Un dolor a l’espatlla dreta pot estar relacionat amb una disfunció del fetge, i dolor a l’espatlla esquerra podria estar relacionat amb una disfunció de l’estomac.

S’entén per disfunció una alteració de la mobilitat intrínseca de l’òrgan, no una patologia mèdica. Una alteració de la funció del fetge per exemple, provocaria un augment de tensió als seus lligaments, que podrien repercutir a la vegada al diafragma i aquest sobre la mobilitat costal i així arribar a provocar un dolor a l’espatlla.

  • Tumor de Pancoast o del vèrtex del pulmó

El símptoma més freqüent és dolor de l’espatlla i/o el braç del costat al tumor. El dolor pot irradiar cap a la aixella i part cubital del braç i pot aparèixer també un síndrome de Horner (ptosis palpebral, miosis, enoftalmos..).

VINE I CUIDA’T